Steun AKC Waterland d.m.v. het kopen van een
lot van de vriendenloterij.

Basiscursus

Na het volgen van de puppy cursus van 12 lessen kan de cursist met de jonge hond (ca. 3 tot 12 maanden) uit één van de op dat moment aangeboden modules kiezen. In alle modules komen de basisoefeningen als zit- af, wacht, hierkomen, en spelen weer aan de orde, echter bij ieder thema is dit verpakt in een ander jasje. Uw hond ontdekt de wereld, ontwikkelt zich verder in zijn kop en lijf en wij helpen ze een beetje op weg.

Na de puppy cursus (=Basis) hanteren wij, wisselend, de volgende thema’s:

 1. 1.Hierkomen
 2. 2.Wacht en blijf
 3. 3.Wandelen zonder trekken
 4. 4.Aandacht en spel
 5. 5.Tricks en trucks
 6. 6.Targettraining
 7. 7.Neuswerk/zoeken
 8. 8.Apporteren
 9. 9.Pre-agility

Iedere module wordt weer opgedeeld in 3 x 4 lessen.

Er wordt door ons per seizoen een keuze uit de thema's gemaakt i.v.m. beschikbaarheid instructeurs. Wij zullen echter proberen zo goed mogelijk aan uw wensen tegemoet te komen.

Thema 1 Hierkomen

Hierbij wordt op een speelse manier het hierkomen geoefend in diverse variaties, afstanden en omstandigheden. Het bij het hierkomen negeren van personen, voorwerpen, honden en voedsel of andere spannende dingen staan centraal.

Thema 2 Wacht en blijf

Wacht en/of (achter-)blijven wordt op meerdere manieren en met diverse vormen van afleiding geoefend op het veld en mogelijk ook buiten het terrein als praktijk oefening.

Thema 3 Wandelen zonder trekken

U hond wil vooruit, dat weten we allemaal. Maar welke methodes en manieren zijn er te bedenken om het uitlaten en/of wandelen zo ontspannen mogelijk te maken. U werkt vooral als groep hierbij veel samen. Samen maakt u de wereld op het veld zo uitdagend mogelijk, zodat u hiermee ook op straat in de praktijk goed uit de voeten kunt.

Thema 4 Aandacht en spel

Hoe kunt u (weer) de aandacht van uw hond terugkrijgen en ook kunnen vasthouden. Het belang van spelen met de hond wordt nader uitgediept. Diverse vormen van spel komen aan bod.

Thema 5 Tricks en trucs

De naam zegt het al, we gaan aan de gang met “kunstjes”, als high-five, omrollen, kruipen, achteruitlopen, om voorwerpen heen sturen, vooruitsturen naar een voorwerp.   U als cursist kunt ook eigen kunstjes bedenken en met uw mede cursisten proberen uit te werken met de aanwezige honden.

Thema 6 Target training

De hond gaat leren voorwerpen aan te raken met neus (neustarget) of poot (poottarget).Het aanraken van een target kan helpen bij het volgen van de baas, of om de aandacht af te leiden (van bijvoorbeeld de deurbel). Ook kun je honden zo leren klusjes in huis te doen (lichtknopje aan/uit doen, lade dichtdoen etc.)

Thema 7 Neuswerk

We gaan de hondjes leren zoeken en daarbij leren om afleidingen te negeren. In dit blok ook een eerste aanzet voor het sorteerwerk, waarbij d.m.v. geur de hond het onderscheid kan maken tussen identieke voorwerpen. Het te vinden object kan van alles zijn en ook op verschillende plaatsen op het veld verborgen zijn. Er wordt gebruikt gemaakt van diverse materialen en obstakels. Ook kunnen bepaalde opdrachten buiten het terrein worden uitgevoerd, bijvoorbeeld in het omliggend groengebied.

Thema 8 Apporteren

Hierbij wordt op speelse wijze het apporteren aangeleerd. Het apporteren zal zich niet primair richten op een apporteerblok of dummy. Het zittend leren vasthouden, halen, dragen en brengen van voorwerpen staat voorop. Hierna kan de oefening verder worden uitgebouwd.

Thema 9 Pre Agility

Werken aan de band pup baas.

Werken aan basis commando’s (zit – af – blijf – vooruit en volgen links en rechts van de baas)

Kennis maken met de verschillende toestellen van de Behendigheid,

Ruimte om te ravotten.

Of kies uit één van de aangeboden sporten zoals wij hebben:

 • flyball (uiteindelijk een teamsport)
 • agility
 • breitensport.

U dient bij laatstgenoemde sporten uiteraard ook rekening te houden met de leeftijd van uw hond (ouder dan 1 jaar, afhankelijk van het ras).
Informatie over deze cursussen  vindt u elders op onze website.

Trainingslocatie en clubgebouw: 
Westerweg 68a

1446 AG  Purmerend 

Trainingsuren: 
maandag, dinsdag, donderdagavond van 19.00-22.00 uur

wintermaanden: eveneens zondag 09.00-14.00 uur 

 

  

Telefoon:
Tijdens trainingsuren en evenementen  
0299-648164
Mobiel informatienummer
06-37193909
Postadres:
 • Postbus 1138
 • 1440 BC  Purmerend
Mailadres:  info@akc-waterland.nl
 
Rabobank NL86RABO0354112236
 
Ingeschreven bij KVK onder nummer: 40624790